E-ticarete yeni başlayacak olanlar için bir başlangıç kılavuzu hazırlamak istedim. Özellikle sosyal medyadan tarafıma iletilen soruları yanıtlayarak ilk adımı atıyorum. Bu sayede hızlıca kafanızdaki soruları netleştirip bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
- E-Ticarete Başlamak İçin Vergi Mükellefi Olmalı mıyım , firma açmalı mıyım?
Evet adı üzerinde ticaret ve siz para kazanmak için ticari bir iş yapıyorsunuz. Bu sebepten vergi vermek zorundasınız. Özellikle çok popüler olan e-ticaret platformlarına üye olup satış yapmak isterseniz sizden en başta vergi levhanızı isteyecektir. Onun dışında kendi sitenize sanal pos kurulumu yapmak için yine ticari bir teşekkül olmanız gerekli. Bütün ortamlarda yapacağınız satışlarda fatura kesmek zorundasınız. Bunun dışında ikinci el sitelerinde veya instagram gibi ortamlarda satış yaparsınız fakat buda geçici bir durumdur düzenli gelir elde ederseniz bunu sürdürmeniz mümkün değildir. En basitinden sizden alışveriş yapan bir müşteriniz faturasını isteyebilir ve ona faturasını temin etmelisiniz aksi durumunda yasal yaptırımlardan kaçısınız yok. Bu işe başlayacaksanız mutlaka yasal zemininiz olsun sonrasında başınız ağrır. Özellikle genç girişimciler ve ev hanımı girişimleri için vergi muafiyetleri var bunları da ticarete başlamadan kullanmak isterseniz lütfen faturasız satışa bulaşmadan hemen şahıs firmanızı kurun ve e-ticaretin sınırsız dünyasına adım atın.
- E-Ticarete Başlarsam Masraflarım Neler Olur
- Kurulum Masrafları
- Firma kurulum masrafları (LTD Açarsanız farklı masraf , şahıs firması için başka masraf çıkar)
- Ürün alım masrafları, satacağınız ürünü stoğa alacaksınız ilk başta buna para harcamanız lazım.
- Depo veya işyeri kira ise , ilk kiralarken emlakçı komisyonu ve dükkan sahibine ödeyeceğiniz depozito ücretleri
- Sabit Masraflar
Sabit masraflardan kastımız satış yapmanıza bağlı olmayan her ay sizin ödemeniz gereken masraflar olacak. Burada şahıs firması ile işe başladığınızı var sayıyorum.
A) Muhasebe Gideri: Bir muhasebeciye defter tutturmanız lazım aylık fatura sayınıza göre genelde bir rakam verirler. Şu aralar büyük şehirlerde minimum 150 lira civarlarındadır
B) Aylık vergi beyannamesi nedeniyle damga vergisi şu aralar 58 lira minimum bir damga vergisi çıkıyor.
C) Bir depo veya dükkan kiralarsanız kira bedeli (Evinizi gösterip belli kısıtlamalar dahilinde ticaret yapabilirsiniz)
D) Bağkur primleri , işte en çok canınızı yakacak ödeme Bağkur primi. En düşük 1000 liranın üzerine çıkıyordu. Genç girişimci belgesi alanlar bir süre bu ödemeden muaf oluyor sanırım, detaylı bilgi için muhasebecinize danışabilirsiniz, benim genç girişim yaşım geçtiği için o desteği kullanamadım. Bu Bağkur primini de gereksiz bir gider olarak düşünmeyin gerçekten uzun vadeli yatırdığınız primlerin sizlere dönüşü var en basitinden sağlık harcamalarınız, eğer bir sağlık sigortanız yoksa Allah korusun basit bir ameliyat için bile devlet hastanelerine dahi binlerce lira para ödersiniz.
E) Reklam giderleri. Özelikle kendi sitenizden satış yapacaksanız mutlaka bir dijital pazarlama bütçesine ihtiyacınız var. Bu bütçenize göre değişkenlik gösterebilir ama bu bütçeyi ayırmadan, çok niş bir ürün satmıyorsanız, kendi sitenizden satış yapmanız imkansız. Ben reklam gideri olarak yazdım ama belirttiğim gibi dijital kanallardan yapacağınız pazarlama gideri. Örneğin SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) makalesi yazdırmak yayınlatmak için bile ödeme yapmanız gerekebilir.
3. Değişken Masraflar
Bu masraflardan kastım satış yaptıkça size çıkacak maliyetler
A) Komisyonlar: Öncelikle satış yaptığınız yer bir pazar yeri ise (N11, Trendyol, Hepsiburada) buraya ödeyeceğiniz komisyonlar vardır. Bu komisyonlar %5 ve %30 arası satış yaptığınız kategori ve platforma göre değişir. Spor kategorisi %10 civarı iken, giyim %20’lerde dolaşır.
B) Kargo Masrafları: Sattığınız ürün kargo ile iletileceği için en düşük 8 liradan başlayıp (yeni yıl zamlı listeleri geliyor minimum 10 lira seviyelerine gelmiş çoğu kargo) gönderdiğiniz paketin boyutuna göre artacak şekilde kargo ödersiniz. Diyeceksiniz ki pazaryerlerinde belli limitin altında müşteri ödemiyor mu? Ne yazık ki 🙁 , pazar yerleri mutlaka size kargo ödetiyor, belli limitler dahilinde daha az olsa da siz kafadan 10 lira kargoya yazın 🙂
C) İade Masrafları: Sattığınız ürüne bağlı olarak müşterin iade ettiği ürünler mutlaka oluyor. Bunu da bir masraf olarak yazın çünkü iade kargoyu da siz ödersiniz. En basitinden kargonun ulaşamadığı teslim edemediği ürünler mutlaka olacaktır.
D) Paketleme, Çıktı, Fatura Masrafları: Bu masraf çok az gibi gözükse de özellikle düşük fiyatlı ürünler satıyorsanız ciddi bir gider yaratır. Örneğin bir üründen 5 lira kazanıyorsunuz. Bu kaleme 1 lira harcasanız bile size %20 masraf demek 🙂 o yüzden gözden kaçırmayın
E) Vergiler: Satış yaptıkça ve ticari kazanç elde ettikçe vergi ödersiniz. Aylık KDV ve Yıllık gelir vergileri vardır. İlk başta temel kuruluş ve mal alımı için masraflar çok olacağı için bu iki vergi kalemi etkin olmaz ama siz ilerledikçe karşınıza çıkacaklardır.
F) Ürün masrafı: Ürün sattıkça stoğunuza yeni ürün eklemelisiniz
Kısaca temel masraflar bu şekildedir. Yine yaşadıkça gördükçe bu listeyi güncelleyeceğim.
- Stoksuz E-Ticaret Yapabilir miyim?
Evet böyle bir kavram var İngilizcesi Drop Shipping. Yapılabilir ama ben yeni başlayanların çok başarılı olacağını düşünmüyorum, kendim de biraz denedim özellikle bu hizmeti veren firmalar ile yaşadığım sıkıntılar nedeniyle vazgeçtim. Bu sıkıntılar neler hemen özetleyelim.
- Gelen iadeler, teslim edilmeyen kargolar. Çalıştığınız firmalar bu mali riski tamamen size aktaracaklar.
- Stok problemi. Ne yazık ki stok sıkıntısı yaşanıyor yani siz Trendyol’da ürünü sattınız, firmanın stoğunda da bu ürün var gözüküyor. Satış ardından işlemi tamamlamak için ulaşıyorsunuz sürpriz stokta yok, haydi bakalım Trendyol cezası ödeme mağaza puanın düşsün.
- Ürün görseli problemi. Ürün görseli ve giden ürün bir birine benzemiyor 10 bin ürün açmışsınız ve bu ürünleri siz fiziksel olarak görmüyorsunuz görselden kaynaklı yaşanan sıkıntı da direk iade geliyor. Ürün açıklamasını bile düzeltemiyorsunuz çünkü ürün detayını bilemiyorsunuz
- Soru Cevaplar: Ürünü satın almak isteyen müşteri ürün ile ilgili bir soru sorabilir bu soruyu yanıtlamak için çalıştığınız firmaya ulaşmalı doğru yanıtı müşterinize iletmelisiniz. İşte burası çokomelli, genelde hızlı yanıt alamazsınız cevabı zamanında iletemediğiniz için gider mağaza puanları 🙂
Kısaca bunun gibi sebepler yüzünden ben stoksuz çalışmıyorum. Tavsiyem çok iyi bir firma bulmadan o işe soyunmamanız. Bu konu başlı başına farklı bir yazının konusu o yüzden detaylı sorularınız olursa lütfen iletişimden bana ulaşın bilgim dahilinde sizlere yardımcı olayım.
- Ne Kadar Sermaye İle E-Ticarete Girilir?
Bu işte ilerlemek istiyorsanız sermayesiz giriş işini unutun, böyle reklamlara kanmayın. Yukarıda bahsettiğim kurulum ve sabit maliyetleri 6 ay karşılayabilecek paranız olmalı. Aksi durumunda girişiminiz çok başarılı olmaz. En az 20 bin lirayı gözden çıkarın derim, bu minimum rakamdır. Satacağınız ürüne girişiminizin içeriğine göre yükselebilir.
- Ürünün Satış Fiyatını Nasıl Hesaplarız?
Evet öncelikle bir kaç ürün tespit ettiniz alış fiyatlarınızı netleştirdiniz ve piyasada bu ürün ve muadilleri ile rekabet edip edemeyeceğinizi merak ediyorsunuz. Öncelikle altını çizmeliyim ki e-ticarette fiyat çok önemli fiyatınız rakiplerinizin çok üstündeyse pek rekabet şansınız olmaz. Bu soruyu şöyle bir örnekle açıklamak istiyorum. Örneğin markalı bir mont buldunuz, Türkiye distribütöründen fiyat ve bu ürünü satma iznini aldınız. Şimdi sırada satış fiyatınızı netleştirmek kaldı. Ön bilgiler, ürün komisyonu %20, kdv si %8 , kargosu 10 lira. Ürünü kdv hariç 100 liraya aldınız (mutlaka e-ticarette satacağınız ürünleri faturalı temin edin aksi durumunda başınız çok ağrır).
Hemen hesaba geçelim 100*1,08=108 kdv dahil ödediğiniz ürün maliyeti. (Başka masrafta olabilir örneğin farklı bir şehirden aldıysanız oradan size ulaşana kadar kargo maliyeti çıkacaktır, bu senaryoda aynı mahlledeki toptancı ile çalıştığınızı düşünüyorum). 108+10=108 müşteriye gönderdiğiniz kargo maliyeti. Ben genelde %5 başlangıçta iade masrafı ekliyorum sonradan bunu gerçek verilerle yer değiştiriyorum. 108*1,05= 113,4 lira. Peki ne kadar kar etmek istiyoruz ürün başına 20 lira diyelim. 113,4+20 = 133,4. Şimdi bir de pazar yeri komisyonu ekleyeceğiz (kendi sitemizden satsak bu sefer reklam masrafı olacak onu ekleyeceğiz , satış fiyatından %20 komisyon demek kar eklediğimiz son fiyatın %25 üstü demek ). 124,74*1,25= 166,75 minimum satış fiyatınız olur. Ve evet işte bu ürünü bu fiyattan ayda 250 adet satabilirseniz ayda 5000 lira bu üründen kazanırsınız, sabit masraf ve vergilerinizi çıkartırsanız ayda net elinize geçen rakamı da bulursunuz. Hesap bu şekilde, gördüğünüz gibi her ürün için benzer stratejiler yapıyoruz.
Gördüğünüz gibi e-ticaret dipsiz bir kuyu. Sizden gelen en sık soruları yanıtlamaya çalıştım. Okuduğunuz için teşekkürler, aklınıza takılan başka sorular olursa sormaktan çekinmeyin. Bilgim dahilinde sizlere yardımcı olurum
Hazırlayan : Ozan SARI
ÇESK MARKET, SHESEN ve Çankaya Eskrim Kurucusu
İletişim: 0-533-3152298 (whatsapp’dan yazarsanız mutlaka dönüş yapılır, telefonlara çok hızlı bakamıyorum)
Not: Business photo created by freepik – www.freepik.com / Blog yazımızın görsel fotosu freepik üzerinden indirilmiştir.
Leave a reply